
Scottish Terms and Conditions Committee       
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Ref: STAC(TCS06)2016 
                                                                                                

23 November 2016 
To:  Chief Executives,  
 Directors of Finance,  
 Directors of Human Resources -   
 NHS Boards and Special Health Boards,  
 NHS National Services Scotland (Common Services Agency) and  
 Healthcare Improvement Scotland 
 
CC:   Members, Scottish Partnership Forum 
 Members, Scottish Terms and Conditions Committee 
 Members, Scottish Workforce and Governance Committee 
 
 
Dear Colleague 
 
FURTHER REVISION TO STAC(TCS01)2013 – TECHNICAL PAYROLL 
ISSUES 
 
The Scottish Terms and Conditions Committee published guidance in 2013 
under the above reference covering various pay and on-call agreement 
implementation issues.   
 
Two further questions were addressed in STAC(TCS01a)2013, and a number 
minor revisions and corrections to the original list were published as 
STAC(TCS03)2016.  A further point of clarification in relation to Question 5 
has now been agreed between Employers and the Staff Side.   
 
For simplicity sake, all previous versions of, and additions to, the guidance are 
being deleted.  The points dealt with in STAC(TCS01a)2013 are now picked 
up in Questions 12 and 13, and this letter should be used as the single point 
of reference on all these issues.  To avoid confusion, please destroy any 
paper copies of STAC(TCS01)2013, STAC(TCS01a)2013 and 
STAC(TCS03)2016 which you hold. 
 
Yours sincerely 

 
 

Robert Calderwood 
Chief Executive 
NHS Greater Glasgow & Clyde 
STAC Management Side Co-Chair 
 

Colin Poolman 
Senior Officer, Grampian, Fife & Shetland 
Royal College of Nursing 
STAC Staff Side Co-Chair 

 



ANNEX A 

                    

SCOTTISH TERMS AND CONDITIONS COMMITTEE 

 

Payroll Technical Issues – Agenda for Change Terms and Conditions of Service 
 

 

Issue Solution Rationale 

(1) What payment is made to staff who 

work Public Holidays (PHs)? 

 

As per AfC Handbook To pay otherwise would require a Variation Order 

(2) What payment is made to staff who 

are rostered to work a PH but then take a 

day off? 

 

Underlying shift enhancements Provides the normal level of pay for each individual 

(3a) What payment is made if staff are 

not rostered to work a public holiday? 

 

(3b) What payment is made when that 

public holiday is subsequently taken? 

 

No enhancements should be paid. 

 

 

Underlying shift enhancements 

Complies with the AfC Handbook recommendations. 

 

 

 

Complies with the AfC Handbook recommendations. 

(4) If rostered to work a shift that did not 

attract enhancements but took leave or 

were off sick is it just plain time that is 

paid? 

 

Yes – plain time only. Complies with the AfC Handbook recommendations. 

(5) When an employee takes TOIL after 

having worked a PH is the TOIL given as 

plain time? 

 

TOIL is at plain time, but employees who 

work on a shift would be entitled to their 

contracted underlying shift enhancements. 

Complies with para 13.4 of the AfC Handbook 
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Issue Solution Rationale 

(6) How is level of pay during sick leave 

determined? 

Staff should be rostered as if at work and 

where appropriate any enhancements paid 

according to the shift that would have been at 

work. 

Section 14.4 of the AfC Handbook states “Sick  pay 

is calculated on the basis of what the individual 

would have received had he/she been at work”.  It 

also states “Local partnerships can use virtual rotas 

showing what hours the employee would have 

worked in a reference period had he/she  been at 

work”. 

 

(7) If an employee has been at top of pay 

band for some time does their 

incremental date remain “live” for future 

use if temporarily promoted? 

 

Where temporary movement into a higher pay 

band results in only one extra pay point, the 

original incremental date needs to be 

reactivated and applied.  Where temporary 

movement results in more than one extra pay 

point, the incremental date for the period of 

temporary movement becomes the date the 

movement began. 

 

Complies with paragraph 6.34 of the AfC Handbook. 

(8) If there are pay changes after the 

reference period but before maternity 

leave starts, are these taken into account 

and the level of  Occupational Maternity 

Pay (OMP) changed? 

 

In the event of a pay award or incremental 

increase which occurs after the reference 

period but before maternity leave starts, the 

level of pay should be adjusted accordingly.   

Complies with AfC Handbook and medical terms and 

conditions. 

(9) Should NIC’able expenses and any 

arrears relating to an earlier period be 

removed when assessing level of OMP? 

Such payments should be removed when 

assessing level of OMP. 

Whilst SMP calculation would need to include all 

payments within the assessment period, it is proposed 

that for OMP purposes these are removed as they 

could reflect an unusually high level of pay. 
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Issue Solution Rationale 

(10) How is OMP assessed where the 

period includes reduced pay which has 

occurred during previous maternity leave 

period?  Is it actual earnings or notional 

pay that is used? 

 

This should be actual earnings.  Complies with the AfC TCS Handbook. 

(11) How is OMP calculated for a trainee 

returning from approved training 

overseas and with previous NHS Service 

but who was not employed in NHS 

during the period used to calculate OMP? 

 

If approved training then it should be seen as 

continuous service and pay based on notional 

pay on return to NHS.  If voluntary career 

break, OMP not applicable 

There should be no difference between a trainee 

undertaking approved training overseas and a trainee 

continuing training in the UK. 

(12) What level of pay should a staff 

member receive if they are rostered to 

work on a public holiday but call in sick? 

Staff should be paid public holiday rates in 

line with Table 2 in Section 2 of the AfC 

Handbook if they are rostered to work but 

unable to do so because of sickness. 

Agreed in partnership. 

(13) How should staff be paid during 

periods of special leave?  

When special leave is required for short term 

emergency situations, eg bereavement or 

compassionate leave, staff should be paid “as 

if at work” receiving any enhancements that 

would normally be paid.  However, staff 

requiring special leave for other purposes 

should discuss their needs with employers and 

this discussion would include agreement on 

whether this is unpaid of paid and, if paid, the 

appropriate level.   

Agreed in partnership. 

 



ANNEX B 

NEW ON-CALL SYSTEM 

 

IMPLEMENTATION QUERIES 

 

Following the publication of PCS(AFC)2012/4 which outlined the new system for 

staff working on an on-call basis, several implementation enquiries were 

received.  These are listed below together with the responses agreed in 

partnership through the Scottish Terms and Conditions Committee on-call sub-

group.  

 

Issue Response 

  

1. If a VO is in place for 

staff doing on-call is that 

included in protection? 

A VO is a temporary payment and should not be 

included in protection.  Boards are advised to 

assimilate staff onto the new system and then request a 

new VO if still required. 

2. A group of Pathologists 

felt that the protection as 

outlined in Annex 2 – 

footnote 4 – should still 

apply to them. 

Annex 2 covered protection for the interim regime and 

does not apply. 

3. Does the supervision of 

Midwives allowance stop 

when new system is 

introduced? 

No – this is a separate allowance which appropriate 

midwives will continue to receive.  When they are on-

call for purposes of supervision or other duties they 

will be paid the new on-call payment. 

4. Are Senior Managers 

covered by the new system? 

Remuneration Committees are responsible for agreeing 

whether or  not on-call undertaken by SMs is paid.  If a 

new on-call system is being considered then payment 

should be the nationally agreed new system and if SMs 

are currently on AfC interim then they should move to 

the new system 

5. Staff work for 2 hours 

whilst on-call on a Saturday 

morning get pay and TOIL. 

Will this stop under the new 

system. 

No, this should continue if the staff are required to be 

at work.  These should be treated as additional hours, 

paid and given TOIL. 

6. Bank staff currently get 

locally agreed rates and will 

not work for the new on-call 

rate.  Can we maintain the 

local rate. 

The new rate must be paid to bank workers.  If 

different rate required then a VO needs to be sought. 

7. Can we have 

confirmation of how on-call 

groups are determined 

This needs to be locally agreed according to work area 

and service requirements 

8. What is meant by 

equivalent time off – is it 

7.5 hours?  If part-time staff 

or staff on long-shifts do on 

call how is this recorded? 

 

It is 7.5 hours for normal day.  Part-time staff and staff 

on long-shifts should not be disadvantaged and how 

this is recorded needs to be locally agreed.   
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Issue Response 

9. How is payment made for 

staff, mainly Senior 

Managers, who are on-call 

and provide advice by text? 

Same principles as telephone advice 

10. If staff are in receipt of 

RRPs are these included in 

any protection? 

RRPs are temporary payments and should not be 

included in protection.  Staff should be assimilated 

onto the new system and the RRP re-applied after that. 

To include the RRP in protection will prolong the 

duration of protection for these staff which would be 

unfair to others. 

11. Should any earnings 

received as a result of doing 

additional on-call before 

assimilation to the new 

system be reclaimed? 

No – we did not seek to reclaim any back when 

assimilation to AfC pay rates or on the introduction of 

the new unsocial hours. 

12. Can the sessional 

payment be pro rata for staff 

who are on-call for less than 

the full duration ? 

No – a session is a session and the same payment 

applied to all 

13. Can we agree to pay 

more than the actual 

duration of time when 

giving phone advice which 

can be as little as 5 minutes?  

No – the agreement is that this the actual duration of 

the call. 

14. Staff member holds two 

part-time posts in same 

department but at different 

pay bands.  When on-call it 

can be duties up to the 

higher band – how is this 

paid? 

If staff are expected to do all duties when on-call then 

the higher level should be paid. 

15. Staff groups who receive 

an increase in pay as a result 

of the new system are 

claiming that this can be 

backdated beyond 

1.10.2012. 

No – the circular is applicable from 1.10.2012 and 

Boards have no authority to pay the new system before 

that date. 

16. Are Boards required to 

abide by the list of 

protection elements that are 

referred to as part of the 

FAQ and taken from TCS 

Handbook 

Agreed that paragraph 46.19 including Table 8 of the 

TCS Handbook must be used to calculate protected 

earnings. 

17. Is there written 

agreement on TOIL when 

on call on a PH and how 

does it impact on part-time 

staff and staff on long 

shifts? 

See Number 8 above 
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Issue Response 

18. Are staff on zero hours 

contracts treated the same 

way as bank workers for 

purposes of agreeing 

protection? 

Agreed that they are and that protection is not 

appropriate as staff on this type of contract have no 

guaranteed hours or earnings. 

19. Can Boards make 

changes to any of the 

principles in the agreed 

system? 

There is no scope for employers to do this and the 

agreement should not be used to introduce new on-call 

systems. 

20. Issues with remote and 

rural areas including the Air 

Ambulance Service in that it 

was felt that the new rate for 

undertaking an on-call 

session would not encourage 

staff to undertaken on-call. 

There could be no deviation from the rate payable 

unless a VO was obtained. 

 

 

 


