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Dear Colleague, 
 

REIMBURSEMENT OF EMPLOYEE NHS BUSINESS TRAVEL COSTS 

PCS(AFC)2013/3 

 
SCOTTISH TERMS AND CONDITIONS COMMITTEE 

Implementation Guidance 

 

1.        Introduction 
 
1.1      Following a UK partnership review of Section 17 of the Agenda for Change (AfC) Terms 
and Conditions of Service Handbook, new arrangements were agreed to reimburse employees 
for business travel.  These new arrangements are detailed in NHS Circular PCS(AFC)2013/3 
and are effective from 1 July 2013. 

 
1.2      The new system applies to all staff covered by the AfC terms and conditions of service 
and to Senior Managers.  They do not currently apply to doctors and dentists who will continue 
to be paid in line with existing arrangements. 

 
1.3      The Scottish Terms and Conditions Committee agreed that it would be useful to produce 
a short Q&A to support implementation of the new travel arrangements and ensure that these 
are implemented fairly and consistently across all NHS Boards in Scotland.  This is attached in 
annex A. 

 
1.4     Any queries on this supporting guidance should be addressed to Janis Millar at 
janismillar@nhs.net. 

 

 
 

Yours sincerely 
 

 
 

 

Robert Calderwood                                              Elizabeth Stow 
Chief Executive                                                    Society of Radiographers 
NHS Greater Glasgow & Clyde 

 
STAC Management Side Co-Chair                   STAC Staff Side Co-Chair 

 
cc STAC Members 
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STAC(TCS03)2013 

Annex A 
 

 

REIMBURSEMENT OF EMPLOYEE NHS BUSINESS TRAVEL COSTS 

Questions and Answers 

 
Q.1 – Do these new arrangements apply to lease cars? 

 
A.1 – No. Lease car schemes are not covered by these arrangements and the circular 
confirms that these remain for local agreement. However,   Annex M of the circular 
which covers Lease Vehicle Policies does state that local schemes should take into 
account the principle on “eligible miles” as set out in paragraph 17.15 and Table 9 of 
PCS(AFC)2013/3. 

 
Q.2 – Will all Boards be applying the “eligible miles” guidance? 

 
A.2 – Yes, it is a requirement of the national agreement.  However, it is not necessary to 
change the eligible miles calculation for local leased car policies on 01 July 2013. 
Discussions are on-going to agree a common date when Boards will need to build these 
new arrangements into their lease car policies. 

 
Q.3 – If employees are required to attend a location which is not their designated base 
either for work purposes or to attend a course or meeting, what mileage will they be 
entitled to when they normally drive to their base? 

 
A.3 – Employees will be reimbursed for miles travelled minus their normal home to base 
mileage. 

 
Q.4 – If employees normally travel by train or bus to work using a season tickets or 
something similar and require to use their own car to travel to a location other than their 
main base, what mileage will they be entitled to? 

 
A.4 – In these circumstances employees will be reimbursed for all miles travelled. They 
will also need to provide evidence that they have a season ticket for home to base 
travel. 

 
Q.5 – If employees normally travel by car to work but are required to use public 
transport to attend a location other than their designated base will they receive full 
reimbursement of travel costs? 

 
A.5 – Yes, in these circumstances the full fare will be reimbursed. 

 
Q.6 – The new system comes into effect on 1 July 2013 but the normal year used  for 
mileage calculations is 1 April to 31 March.  How will this be implemented? 



 

 

REIMBURSEMENT OF EMPLOYEE NHS BUSINESS TRAVEL COSTS 
Questions and Answers  (continued) 

 
 
 
 

A.6  –  Systems  will  need  to  start  recording  miles  travelled  from  1  July  2013  as 
employees have the right to 3,500 miles to be paid at the higher level under the new 
system from that date. 

 
Discussions are continuing as to whether we will proceed  to work on a 9 month basis 
for the first year of implementation or whether the year for mileage purposes will change 
to 1 July – 30 June going forward.   We expect this to be confirmed by the end of July 
2013 at the latest. 

 
Q.7 – If employees are required to return to work outwith their normal working hours, for 
example undertaking on call work, the agreement states that they will be paid the full 
mileage.  Is this paid at reserve rate of business rate? 

 
A.7 –  All mileage incurred whilst on-call is paid at reserve rate regardless of whether or 
not the work is undertaken at base or elsewhere.  The full business rate is paid to staff 
who travel to a base other that their own during their normal working day but not for on- 
call purposes. 

 
Q8 – When a member of staff is required to travel to an alternative base to undertake a 
period of work either on a permanent basis as a result of a change of base or on a 
temporary basis to provide services at an alternative base, how may miles are 
reimbursed and at what rate? 

 
A.8 – This is a commute to work and the excess miles should be paid at the reserved 
rate. Excess miles are the miles travelled to the alternative base minus the normal 
home to base mileage. 
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